Afgelopen Maart 2019 heb ik een vrijdag en zaterdag rondgedwaald in het landschapspark Duisburg-Nord. Op het terein van de voormalige Thyssen-Krupp hoogovens, gelegen tussen Oberhausen en Duisburg, is sinds enige jaren een openbaar toegankelijk park gerealiseerd. Dit park is in principe 24 uur per dag toegankelijk, 365 dagen per jaar. Wel zijn tijdens sommige feestdagen (hoge) delen van het park afgesloten, omdat het toezicht dan ontbreekt. In het weekend worden de grote technische hoogoven installaties kleurig aangelicht met rode, blauwe, groene en paarse led-verlichting. Een sfeer impressie.

Piazza Metallica op een regenachtige avond, Landschapspark Duisburg-Nord, Maart 2019

Navigeren doe je naar de Emscherstrasse 71 in Duisburg. Daar aangekomen is er aan de rechterzijde een grote parkeerplaats, deels verhard, waar je je auto kunt achterlaten. Aan de zijkant van dit parkeerterrein bevindt zich een rangeerterrein. Er staan een locomotief en een aantal wagons opgesteld. Volg het spoor naar de hoofdentree. Je passeert hierbij de portiersloge, waar de bewaking voor het park tijdens kantooruren aanwezig is.

  • landschaftspark duisburg-nord
  • landschaftspark duisburg-nord
  • landschaftspark duisburg-nord
  • landschaftspark duisburg-nord
  • landschaftspark duisburg-nord
  • landschaftspark duisburg-nord
  • landschaftspark duisburg-nord

Entreegebied landschapspark Duisburg-Nord.

Bij aankomst vrijdag regende het af en toe behoorlijk. Op zich jammer, maar er zijn op dit terrein genoeg lokaties waar je in meer of mindere mate beschut en overdekt kunt fotograferen. Voordeel van de regen is overigens wel, dat het in het park betrekkelijk rustig is.

Doorlopend, langs het spoor, in de richting van het kleine stationsgebouw, kom je deze plattegrond tegen, waarmee je direct een goed beeld krijgt van de omvang van dit terrein en alle gebouwen die er staan, met vroegere en huidige functie.

De engergiecentrale (kraftzentrale, linksonder) bevat nu een grote overdekte evenementen lokatie. Het gebouw dat hiermee verbonden is, is nu een jeugdherberg.

Vervolg op pagina 2